Η Τηλεθέρμανση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής – Προβλήματα και προοπτικές

[su_heading]Ιστορική Αναδρομή – Διαχρονική Εξέλιξη [/su_heading]

Η έννοια της τηλεθέρμανσης δεν είναι καινούργια. Αξιολογήσεις, ανασκοπήσεις ή έρευνες για την τηλεθέρμανση διεθνώς είναι διαθέσιμες από τη δεκαετία του 1930.  Ωστόσο ένα μεσαιωνικό σύστημα πρωτοπόρο για την εποχή, υπήρχε ήδη στο [highlight]Chaude-Aigues στην Γαλλία από  το 1334[/highlight].   Η θερμική ενέργεια προερχόταν από μια γεωθερμική πηγή με θερμοκρασία ~ 82ο C και τροφοδοτούσε ορισμένα κτίρια του χωριού.  

Η τηλεθέρμανση γεννήθηκε ωστόσο στις βορειοανατολικές ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών στα τέλη του 19ου αιώνα. Παρά το γεγονός ότι η κεντρική θέρμανση παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά στο τέλος του 18ου και τις αρχές του 19ου αιώνα στο Ηνωμένο Βασίλειο, η τηλεθέρμανση έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση της σε αστική κλίμακα στις πόλεις Lockport και Νέας Υόρκης στη δεκαετία του 1870 – 1880.  Βασικά θερμαντικά και λέβητες με επιφάνειες εναλλαγής θερμότητας σχεδιάσθηκαν για πρώτη φορά στις Ηνωμένες πολιτείες το 1850. Μία τυπική εγκατάσταση τηλεθέρμανσης της εποχής παρήγαγε θερμότητα σε μονάδα λέβητα υπό την μορφή ατμού ή θερμού νερού σε υψηλή πίεση. Ο ατμός με την βοήθεια αντλιών παρεχόταν σε απομακρυσμένα κτίρια που αρχικά βρισκόταν μερικά χιλιόμετρα μακριά.  

Birdsill Holly (1820–1894)

Birdsill Holly (1820–1894)

Ως εφευρέτης της τηλεθέρμανσης θεωρείται ένας Αμερικανός μηχανικός  ο Birdsill Holly  ( 1820 – 1894).  Όλα ξεκίνησαν το 1859 όταν ο Birdsill Holly έφτασε στο Lockport από το Seneca Falls για να κατασκευάσει ραπτομηχανές.  Αργότερα το ίδιο έτος η εταιρεία ραπτομηχανών που είχε εξαγοράσθηκε από την Holly Manufacturing Company. Οι Race, Matthews & Co. ήταν κατασκευαστές πυροσβεστικών κινητήρων στο Seneca Falls, ακολούθησαν επίσης τον Holly στο Lockport.  Ήταν ο εφευρέτης και κύριος μηχανικός τους. Η εταιρεία κατασκεύαζε  διάφορα αντικείμενα, αλλά τα κύρια προϊόντα της Holly ήταν αντλίες πυροσβεστικών και τεχνολογίες πυροπροστασίας. 

O Holly δοκίμασε αρχικά to 1876 την ιδέα της απομακρυσμένης θέρμανσης στον κήπο του στο Lockport με την χρήση ατμού. Η μικρή αυτή εφαρμογή τον βοήθησε να διερευνήσει και να επιλύσει μία σειρά τεχνικών θεμάτων. Όπως σύνδεσμοι διαστολών, διατάξεων ρύθμισης,  μετρητών παροχής ατμού και πιέσεων, μέτρων προστασίας κατά της συμπύκνωσης και διαβρώσεων καθώς και μονώσεων.  Το σύστημα αυτό προσέλκυσε την εποχή εκείνη το ενδιαφέρον αρκετών επενδυτών.  Ορισμένοι εξ' αυτών από κοινού με τον ο Birdsill Holly   ίδρυσαν την εταιρεία Holly Steam Combination Company το 1877 με αρχικό κεφάλαιο 25000 $.    

1878 announcement of the Holly Steam Combination Company

1878 announcement of the Holly Steam Combination Company

Στις 2 Μαρτίου 1878 η εταιρεία πραγματοποίησε ένα πείραμα για τη θέρμανση του Lockport από ατμό που αποδείχθηκε επιτυχημένο. Σχεδίασε και κατασκεύασε ένα δίκτυο αγωγών στο κέντρο της πόλης Lockport. Το δίκτυο συνδέθηκε με ένα λέβητα  και η διανομή του ατμού  γινόταν με την βοήθεια μίας αντλίας. Το δίκτυο αυτό εξυπηρετούσε αρχικά περίπου 50 – 65  κατοικίες και είχε μήκος αγωγών 3 μιλίων.  Εφαρμόσθηκε στην περιοχή των οδών Locust, Genesee, and Walnut Streets της πόλης και τροφοδοτούσε με θερμική ενέργεια κατοικίες, καταστήματα και κτίρια γραφείων.  Το δίκτυο τροφοδοτούσε με τα κτίρια με  ατμό και επέστρεφε για αναθέρμανση συμπυκνώματα. Παράλληλα ήταν μονωμένο για την μείωση των απωλειών.  Η Holly Steam Combination Company ήταν αμερικανική εταιρεία και η πρώτη εταιρία θέρμανσης ατμού που αξιοποίησε  εμπορικά την τηλεθέρμανση από ένα κεντρικό σύστημα θέρμανσης με ατμό.  Το 1881 αρκετές πόλεις και κυρίως η Νέα Υόρκη ξεκίνησαν δοκιμαστικά το νέο αυτό τρόπο θέρμανσης σε καθορισμένες περιοχές. Τα δίκτυα αυτά χρησιμοποιούσαν τον ατμό ως μέσα μεταφοράς της θερμικής ενέργειας.  

[su_divider text=»Αρχή της σελίδας»]